Blog
Jako rodzinna firma od lat zajmująca się przetwórstwem warzyw dla gastronomii i klientów indywidualnych mamy spore doświadczenie i wiedzę na temat właściwości kiszonek czy innych przetworów warzywnych oraz ich zastosowania w kuchni. W tym miejscu chcielibyśmy podzielić się z Wami tą wiedzą i zachęcić wszystkich do częstego sięgania po najwyższej jakości gotowe warzywa oraz surówki z kiszonek.
Równocześnie chcemy zachęcić Was także do poszukiwania nowych inspiracji kulinarnych i eksperymentowania z wykorzystaniem tradycyjnych, polskich ogórków kiszonych, zakwaszanej kapusty, buraczków ćwikłowych i innych przetworów warzywnych, które znamy z rodzinnych obiadów i domowych uroczystości.
Zapraszamy do śledzenia naszego bloga i polecamy wypróbowanie pomysłowych przepisów w codziennym gotowaniu z VEGEPOL!
Jak powstają ogórki w zalewie miodowej?
To, że kochamy kiszonki, wiedzą już niemal wszyscy. Naszym zdaniem nie ma jak porządna dawka witamin do obiadu w postaci ogórka kiszonego czy kiszonej kapusty. Nim przejdziemy do tematu dzisiejszego wpisu, dodamy krótko po raz sety, a może nawet tysięczny, że kiszonki to samo zdrowie. Pomagają nie tylko oczyścić organizm z toksyn, ale także naturalnie wzmacniają odporność organizmu. Jednak nie samymi kiszonkami żyje człowiek, dlatego tematem dzisiejszego wpisu nie będzie kolejny przepis na ogórki kiszone, czy też kapustę a na coś zupełnie wystrzałowego, nowatorskiego i przepysznego, a mianowicie ogórki w zalewie miodowej?
Rola i znaczenie kiszonek w kuchni polskiej
Każdy z nas jadł kiedyś kiszone ogórki i kiszoną kapustę, których zapach i smak często kojarzy nam się z dzieciństwem. Jednak czy znane nam są kiszone buraki, kalafiory, kiszona marchewka, rzodkiewka, kiszone jabłka, czy gruszki? Jeśli nie, to znak, że nie znamy w pełni wartości, jaką kryją w sobie polskie superfoods, czyli kiszonki.
Jak przebiega proces wyrobu kapusty kiszonej?
Kapusta kiszona to jedna z najchętniej wybieranych kiszonek. To świetny dodatek do zimowych potraw, ale idealnie sprawdza się również latem jako dodatek do ryb z grilla czy gotowanych pierogów. Kapusta bogata jest w wiele witamin, które wzmacniają organizm oraz odbudowują florę bakteryjną w organizmie. Tak przygotowaną kapustę należy umieścić w beczce kamionkowej lub drewnianej. W warunkach domowych można użyć ceramiczny garnek lub plastikowe wiaderko. Kapustę przed umieszczeniem w beczce trzeba doprawić solą, kminkiem i innymi przyprawami, a następnie układać warstwami, każdą z nich ugniatając. Czynność ta sprawi, że kapusta szybciej puści soki i będzie po prostu smaczna.
Czy kiszonki są odpowiednie dla kobiet w ciąży?
Regularne spożywanie kiszonek buduje odporność i chroni przed przeziębieniami oraz innymi groźnymi dla zdrowia chorobami. Może spożywać je każdy, niezależnie od wieku. Ogórki kiszone to jedna z najczęstszych zachcianek kobiet w ciąży, które szczególnie w tym czasie potrzebują dobrej odporności na wszelkie wirusy.
Jak kiszonki wpływają na zdrowie człowieka?
Kiszonki są nie tylko bardzo smaczne, ale też zdrowe. Wpływają na metabolizm i są naturalnym probiotykiem. Ich ogromną zaletą jest fakt, że możemy je jeść praktycznie przez cały rok bez obawy o utratę ich wartości odżywczych oraz witamin. Jeśli nie mamy czasu na przyrządzenie własnych kiszonek można skorzystać z szerokiej oferty różnych kiszonek dostępnych w sklepach.