Jak powstają ogórki w zalewie miodowej?

To, że kochamy kiszonki, wiedzą już niemal wszyscy. Naszym zdaniem nie ma jak porządna dawka witamin do obiadu w postaci ogórka kiszonego czy kiszonej kapusty. Nim przejdziemy do tematu dzisiejszego wpisu, dodamy krótko po raz sety, a może nawet tysięczny, że kiszonki to samo zdrowie. Pomagają nie tylko oczyścić organizm z toksyn, ale także naturalnie wzmacniają odporność organizmu. Jednak nie samymi kiszonkami żyje człowiek, dlatego tematem dzisiejszego wpisu nie będzie kolejny przepis na ogórki kiszone, czy też kapustę a na coś zupełnie wystrzałowego, nowatorskiego i przepysznego, a mianowicie ogórki w zalewie miodowej?

 

Dlaczego przetwory warzywne?

Z prostego powodu. Są one nie tylko pyszna alternatywa, do produkowanych przez nas kiszonek, ale stosunkowo łatwo i szybko się je przygotowuje. Nim podamy sprawdzone receptury na ten obiadowy przysmak, dodamy, że kluczem do przygotowania pysznych przetworów warzywnych, jest sprawdzenie pochodzenia samych warzyw. Jak wiecie mamy na tym punkcie hopla i dbając o najwyższą jakość dostarczanych przetworów warzywnych, przede wszystkim pilnujemy źródła pochodzenia warzyw. Tylko warzywa wolne od chemii, uprawiane tradycyjnymi metodami w zgodzie z trendami eko zapewnią odpowiednią trwałość i smak wykonanych przetworów warzywnych. Dlatego z czystym sumieniem możemy powiedzieć, że jeśli nie macie możliwości zakupu warzyw z pewnego źródła, od zaufanego i sprawdzonego rolnika, my robimy to każdego dnia za ciebie. Możesz śmiało jeść, podawać dzieciom, gościom nasze produkty, gdyż dla nas, tak jak dla ciebie liczy się przede wszystkim zdrowie.

 

Jak to jest z tą zalewą miodową?

ogórki

Ogórki w zalewie miodowej można zrobić na kilka sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie ogórków w „czystej zalewie” z miodu. Do przygotowania ogórków poza bazą potrzebna jest zalewa miodowa, która powstaje (na około 2 kg małych ogórków) z 4 szklanek wody, 1 szklanki octu, 2 płaskich łyżek soli, 2 łyżek cukru i tyle samo łyżek miodu. Co do bazy to w zależności od smaku, dostępności warzyw można poza ogórkami dołożyć marchew, paprykę, czy też cebulę bądź czosnek, co dodatkowo podkręci smak ogórków w zalewie miodowej. Przygotowanie ogórków zaczynamy od wyparzenia słoików oraz przygotowania niezbędnych przypraw jak ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca, chrzan oraz parę gałązek estragonu i kopru. Po ułożeniu w słoiku przypraw i rozłożeniu wybranych warzyw należy zająć się przygotowaniem zalewy. Należy zatem połączyć wodę z octem, dodać sól, cukier i miód, zagotować mieszankę i gorącą zalewą zalać ogórki. Ogórki w zalewie miodowej pasteryzuje się 10 minut.

W smaku wychodzą obłędne. Są chrupiące, aromatyczne z wyczuwalnym posmakiem miodu. Zapewniamy, że kto raz ich skosztuje, ten z całą pewnością będzie sięgał po ten przysmak częściej.