Czy kiszonki są odpowiednie dla kobiet w ciąży?
- Szczegóły
Regularne spożywanie kiszonek buduje odporność i chroni przed przeziębieniami oraz innymi groźnymi dla zdrowia chorobami. Może spożywać je każdy, niezależnie od wieku. Ogórki kiszone to jedna z najczęstszych zachcianek kobiet w ciąży, które szczególnie w tym czasie potrzebują dobrej odporności na wszelkie wirusy.
Ciążowe zachcianki
Kobieta w ciąży ma mnóstwo zachcianek. Jednym z nich są produkty kiszone. Niejedna z nas zajadała się kiszonymi ogórkami, czosnkiem, papryką, młodą kapustą czy małosolnymi ogórkami. I bardzo dobrze! Kiszonki mają mnóstwo cennych witamin i minerałów, które są super zdrowe dla naszego organizmu. Dlatego warto je wprowadzić do codziennego menu i jeść jako zdrowy dodatek do surówek, kanapek czy chłodników.
Ogórki kiszone – właściwości
Zaleta kiszonych ogórków jest fakt, że można je jeść przez cały rok. Szczególnie warto sięgnąć po nie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ przyczyniają się one do wzmocnienia układu odpornościowego.
Jednak ogórki kiszone mają wiele innych zalet, które sprawią, że będziemy po nie sięgać również po porodzie. Ogórki zawierają mnóstwo wody, więc gaszą pragnienie, a ich kwaśny smak pomaga uporać się z apetytem na słodycze. Ogórki kiszone to również źródło witamin z grupy B, witaminy C, K, E, A, ale też magnezu, fosforu i potasu tak niezbędnego dla prawidłowego rozwoju płodu. Ponadto sprawdzają się w problemach z zaparciem, gdyż przyspieszają przemianę materii i ułatwiają wypróżnianie. Regularne spożywanie ogórków kwaszonych poprawia stan skóry, włosów i paznokci, które szczególnie w okresie ciąży stają się osłabione oraz tracą swój blask. Kiszonki są naturalnym probiotykiem, który nie obciąża żołądka i buduje odporność. Jak wiemy, kobieta w ciąży nie może spożywać żadnych tabletek lub antybiotyków, dlatego to właśnie kiszone ogórki mogą być idealnym zdrowym zamiennikiem. Kwas mlekowy zawarty w ogórkach kiszonych pobudza trawienie i poprawia równowagę kwasowo-zasadową w przewodzie pokarmowym co pozwala skutecznie walczyć z objawami zgagi.
Kapusta kiszona – naturalny probiotyk
Kobiety w ciąży oprócz ogórków mogą też sięgać po kapustę kwaszoną. Wpływa ona na florę bakteryjną jelit, zwalcza infekcje i przyspiesza od wewnątrz gojenie się ran oraz otarć jakie pojawiają się na ciele w trakcie ciąży. Warto pamiętać, że obróbka termiczna kapusty powoduje utratę jej składników odżywczych, dlatego najlepiej jeść kapustę na surowo. Będzie ona świetnym dodatkiem do surówek ze świeżych warzyw.