Czy kiszonki są odpowiednie dla kobiet w ciąży?

Regularne spożywanie kiszonek buduje odporność i chroni przed przeziębieniami oraz innymi groźnymi dla zdrowia chorobami. Może spożywać je każdy, niezależnie od wieku. Ogórki kiszone to jedna z najczęstszych zachcianek kobiet w ciąży, które szczególnie w tym czasie potrzebują dobrej odporności na wszelkie wirusy.

 

Ciążowe zachcianki

Kobieta w ciąży ma mnóstwo zachcianek. Jednym z nich są produkty kiszone. Niejedna z nas zajadała się kiszonymi ogórkami, czosnkiem, papryką, młodą kapustą czy małosolnymi ogórkami. I bardzo dobrze! Kiszonki mają mnóstwo cennych witamin i minerałów, które są super zdrowe dla naszego organizmu. Dlatego warto je wprowadzić do codziennego menu i jeść jako zdrowy dodatek do surówek, kanapek czy chłodników.

 

Ogórki kiszone – właściwości

Zaleta kiszonych ogórków jest fakt, że można je jeść przez cały rok. Szczególnie warto sięgnąć po nie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ przyczyniają się one do wzmocnienia układu odpornościowego.

 

 

kiszonki-kobiety-w-ciazy

 

Jednak ogórki kiszone mają wiele innych zalet, które sprawią, że będziemy po nie sięgać również po porodzie. Ogórki zawierają mnóstwo wody, więc gaszą pragnienie, a ich kwaśny smak pomaga uporać się z apetytem na słodycze. Ogórki kiszone to również źródło witamin z grupy B, witaminy C, K, E, A, ale też magnezu, fosforu i potasu tak niezbędnego dla prawidłowego rozwoju płodu. Ponadto sprawdzają się w problemach z zaparciem, gdyż przyspieszają przemianę materii i ułatwiają wypróżnianie. Regularne spożywanie ogórków kwaszonych poprawia stan skóry, włosów i paznokci, które szczególnie w okresie ciąży stają się osłabione oraz tracą swój blask. Kiszonki są naturalnym probiotykiem, który nie obciąża żołądka i buduje odporność. Jak wiemy, kobieta w ciąży nie może spożywać żadnych tabletek lub antybiotyków, dlatego to właśnie kiszone ogórki mogą być idealnym zdrowym zamiennikiem. Kwas mlekowy zawarty w ogórkach kiszonych pobudza trawienie i poprawia równowagę kwasowo-zasadową w przewodzie pokarmowym co pozwala skutecznie walczyć z objawami zgagi.

 

Kapusta kiszona – naturalny probiotyk

Kobiety w ciąży oprócz ogórków mogą też sięgać po kapustę kwaszoną. Wpływa ona na florę bakteryjną jelit, zwalcza infekcje i przyspiesza od wewnątrz gojenie się ran oraz otarć jakie pojawiają się na ciele w trakcie ciąży. Warto pamiętać, że obróbka termiczna kapusty powoduje utratę jej składników odżywczych, dlatego najlepiej jeść kapustę na surowo. Będzie ona świetnym dodatkiem do surówek ze świeżych warzyw.