Jakie surówki z kapusty kochają Polacy?

Kapusta jest zdrowa, ponieważ ma wiele zalet odżywczych. Stosowana jest w każdej polskiej kuchni do różnych potraw. Można powiedzieć, że to królowa warzyw, ponieważ można ją wykorzystywać na wiele sposobów.

 

Dlaczego kapusta jest przebojem każdej polskiej kuchni?

Oprócz właściwości leczniczych i odżywczych posiada wyjątkowy smak. Niebawem zawita wiosna, a wraz z nią młoda kapusta, którą wszyscy się zawsze zajadamy. Warzywo możemy wykorzystywać na wiele sposobów jak np.: bigos, gołąbki, łazanki, zupa. Ze względu na to, że ma wiele odmian, daje większe możliwości przygotowywania surówek. Wyróżniamy: kapustę białą, czerwoną, włoską i kiszoną. Jeśli brakuje nam czasu, chcemy coś na szybko podać do obiadu z pomocą przychodzi producent VEGEPol, który przygotowuje surówki, jakie lubimy, czyli tradycyjne, z ekologicznych warzyw, wytwarzane ze świeżych składników i w sterylnych warunkach.

 

Jakie surówki z kapusty kochają Polacy?

kapusta

Polacy kochają surówki z kapusty, nie od dziś. Są wpisane w naszą tradycję, nasi przodkowie zawsze je spożywali. Przepisy możemy znaleźć w starych książkach kucharskich. Cóż to byłby za obiad, bez surówki z kapusty, mówiły nasze babcie. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, więc warto podać na stół, ten wyśmienity dodatek. Polacy uwielbiają przykładowo takie jak: surówka z białej kapusty z dodatkiem jabłka; surówka z białej kapusty marchewką i majonezem; surówka z białej kapusty z porem. Przebojem są jednak surówki z kiszonej kapusty i tu każda gospodyni ma pole do popisu. Można stosować przeróżne dodatki. Dzieci uwielbiają surówkę z kiszonej kapusty z marchewką i jabłkiem. Doskonale smakuje również surówka z czerwonej kapusty z cebulą, marchwią, jabłkiem, pietruszką, koperkiem, majonezem i oliwą. Polacy lubią również surówkę z czerwonej kapusty, z jabłkami i suszonymi śliwkami. Kapusta pekińska również ma swoich fanów. Połączona z jabłkiem i papryką lub z zielonym ogórkiem i koperkiem, smakuje wyjątkowo.